Skip to main content

Thuiswerk koffie

De ideale manier om voor 1 persoon koffie te zetten.

Het probleem

Sinds covid-19 moeten mensen steeds meer thuis werken om zo de verspreiding tegen te gaan, ook bij mij was dit het geval. Normaal gesproken doe ik ‘s ochtends geen bakkie koffie voordat ik naar mijn werk zou gaan maar sinds ik nu thuis werk heb ik behoefte aan een goede bak koffie die ik in mijn eentje kan drinken. Mijn vrouw werkt in de zorg dus een hele pot koffie te zetten is te veel want zij is snel weg en om een hele pot in m’n eentje op te drinken is ook geen optie.

Vraagstuk

Wanneer je in de wereld van koffie duikt zijn er talloze opties, zowel heel goedkoop en heel erg duur maar wat werkt er nu voor mij? Om te beginnen heb ik geprobeerd om oploskoffie van een goed merk te drinken in de hoop dat de vooroordelen niet waar zijn, helaas was dit wel het geval en heb ik met tegenzin de oploskoffie pot leeg gedronken.

Er moeten betere opties zijn! Net als waar VAN OS ENGINEERING voor staat moet het een duurzaam product zijn waar je een goed gevoel bij krijgt. Een Nespresso lijkt wel heel leuk en praktisch maar is erg vervuilend voor het milieu en heeft een hoop onderdelen die stuk kunnen gaan.

Voor mij heeft het perfecte koffiezetter zo min mogelijk onderdelen die stuk kunnen gaan en op die manier een zeer lange levensduur hebben. Hieruit kunnen we een eisen en wensenpakket opstellen.

Eisen en wensen.

Eisen  wensen
voor 1 persoon expresso mogelijkheid
lange levensduur makkelijk schoon te maken
werkt met gemalen koffie  handzaam

Marktonderzoek

Marktonderzoek is altijd een zeer belangrijk onderdeel van productontwikkeling. Wanneer je een product wilt aanschaffen is marktonderzoek ook cruciaal, wanneer je niet onderzoek doet naar wat je echt wilt hebben en wat je echt nodig hebt val je automatisch voor de marketing van “mooie” producten omdat het voor je denkpatroon een goede simpele oplossing is.

Wat voor een materiaal zou perfect wezen voor een koffiezetmethode, welke handelingen wil je doen voor een goed bakkie koffie, hoeveel tijd wil je eraan kwijt zijn en wat mag het kosten?

De opties die overwogen zijn:

#1 Pour over koffie.

Deze methode lijkt heel erg op een filterkoffie automaat. Het idee erachter is dat je door middel van een soort trechter een filter bakkie kunt zetten zonder een heel automaat. Op die manier kun je zelfs betere koffie zetten dan je automaat omdat je veel meer beheersing hebt over het giet process. Ook is het natuurlijk mogelijk om een kleine hoeveelheid te zetten omdat je niet aan de minimale hoeveelheid van het automaat moet voldoen.

#2 French press koffie.

Waarschijnlijk heeft iedereen deze manier van koffiezetten wel eens gezien in films/series of heb je zelfs de french press zien staan bij een winkel. De french press is een soort pot (vaak van glas) waar een filter in verwerkt zit. Je doet gemalen koffie in de pot gevolgd door de juiste hoeveelheid water. Na 60 seconde roer je nog even het mengsel door en na 4 minuten druk je de filter van boven naar beneden. Op die manier heb je de koffiedik onderin zitten en de koffie boven de filter.

#3 Moka pot

Een moka pot heeft een charmante manier van koffie zetten, je hebt het gevoel dat je echt iets aan het maken bent in plaats van dat je op een knopje hoeft te drukken.

De moka pot heeft een aantal onderdelen, onderin heb je een reservoir voor water, erboven zit een soort trechtertje waar je koffie in zit en bovenin heb je een kamer waar de koffie naartoe stroomt. 

Wanneer het water heet genoeg is in het onderste reservoir gaat het door middel van de overdruk die je creëert door middel van het verhitten naar het middelste onderdeel van de mokapot, hier komt het hete water de koffie tegen en gaat vervolgens naar het laatste compartiment waar je koffie eruit komt.

#4 Aeropress

Ken je een koffiegek? Dan is de kans groot dat hij/zij wel eens heeft gehoord van een Aeropress.
Zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden werkt de Aeropress door middel van luchtdruk.

Er zijn complete competities hoe je het beste een bakkie koffie kunt zetten met een Aeropress (World Aeropress Champs)

Je zet de Aeropress bovenop een mok/glas, doet wat koffie poeder erin en giet vervolgens wat water overheen. Na een minuutje roer je nog even en laat het weer even staan. Na zo’n twee minuten druk je de zuiger naar beneden om de koffie door de filter heen te persen.
De zuiger raakt nooit de koffie want hij sluit netjes aan de zijwand aan door een rubber. Je gebruikt dus luchtdruk om de koffie in 30 seconde door de filter heen te drukken. 

De keuze

Het doel was om 1 van deze opties te kiezen, echter is er gekozen voor twee methodes van koffie zetten.
In eerste instantie is er gekozen voor de moka pot met een druk ventiel, het drukventiel zit tussen de koffiekamer en het bovenste deel van de moka pot. Dit ventiel zorgt ervoor dat het water met meer druk door de koffie heen moet. Door de druk komt de koffie er meer uit als een soort espresso. Dit was 1 van de wensen.

Ook is er gekozen voor een Aeropress omdat het een erg handzaam product is die mee kan op reis wanneer er goede koffie gezet moet worden. Wanneer ik ga mountainbike dat gaat de Aeropress vaak mee met een kleine handmolen en een thermoskan heet water. Op deze manier hebben we heerlijke koffie na het mountainbike.

Conclusie 

Zowel de moka pot evenals de Aeropress zetten heerlijke koffie voor één persoon. Wanneer ik wat meer tijd en moeite neem voor het koffie zetten ga ik vaak voor de moka pot van Bialetti Brikka. Bialetti store

Let op er zijn veel soorten moka potten in de omloop omdat het patent er al lang af is. Bialetti heeft de moka pot namelijk al in 1933 uitgevonden! Nog steeds in Bialetti het bedrijf die achter de betere moka potjes zit.

Het is bijna een soort hobby geworden om met de Aeropress koffie te zetten, als je wilt kun je even snel een bakkie zetten maar het is ook zeker mogelijk om erin los te gaan met process om zo een lekker mogelijke koffie eruit te halen. De Aeropress is aangeschaft bij Evermore thee, een relatief klein bedrijf met een juiste blik voor zowel mens als natuur.

Wil je meer weten over de visie van VAN OS ENGINEERING check dan de about.