Skip to main content

Perfect

Bestaat perfectie eigenlijk wel?

“Iedereen heeft recht op een gebrek” is een uitspraak die ik vroeger veelal van mijn vader hoorde.  Nu ben ik de eerste die zegt dat ik wel meer dan één gebrek heb, echter is er voor mij 1 vervelend gebleken in het dagelijks leven en dat is dat ik een perfectionist ben.          Dit klinkt leuk maar het is vaker iets negatiefs dan iets positiefs. (De kleur blauw van het logo kan bijvoorbeeld niet zomaar een willekeurige blauw zijn.)

Objectieve perfectie bestaat niet

Het is een idee en bestaat niet in de werkelijke wereld. Een voorbeeld hiervoor is bijvoorbeeld een sporthorloge (Garmin instinct solar) dat ik bezit, voor mij is het “perfect”. Het horloge heeft een erg lange batterijduur, meet de dingen die ik graag wil gemeten hebben en kan tegen een stootje!                     Een vriend van mij heeft ook een sporthorloge (Apple Watch 7) en vindt die van hem perfect want het heeft een mooi display, je kunt er muziek op luisteren en draadloos mee betalen.              Mogelijk vinden we in de toekomst iets anders perfect want er kan bijvoorbeeld een nieuwe versie van uitkomen met meer features. (dat betekend niet dat je het direct moet kopen tenzij je het perse nodig hebt of de oude gaat stuk)

Producten kopen

Nu je weet dat perfectie maar een mening is en dat objectieve perfectie niet bestaat kun je ook dit toepassen wanneer je een product wilt aanschaffen. Je moet dus niet altijd op de mening van andere leunen tenzij zij de zelfde eisen en wensen voor een product hebben als jij. Ga voor jezelf na wat je wilt hebben, hoe je het gaat gebruiken, hoe vaak je het gaat gebruiken en wat het mag kosten.

Nadat je alle eisen en wensen bij een product hebt opgesteld kom je misschien tot de conclusie dat je helemaal niet de duurste telefoon nodig hebt of niet de grootste auto.    Wat ook vaak gebeurt is dat je tot de conclusie komt dat je eisen en wensen groter zijn dan je budget, dan is een tweedehands deal vaak de beste oplossing.

Producten ontwikkelen

In mijn vak als industrieel ontwerper is het ook lastig wanneer je een perfectionist bent, je moet rekening houden met het eind doel en niet je eigen perfectie najagen. Perfectie is gevaarlijk voor je tijd, je kunt er als maar dieper en dieper op ingaan. Er is altijd wel een iets beter materiaal, een iets betere vorm, een iets betere component et cetera.

Voor industrieel ontwerpers zijn er verschillende manieren om de productontwikkeling in bedwang te houden. Wat het meest gebruikt wordt is mijlpalen stellen en jezelf of je team daarvoor een bepaalde tijd te geven, op die manier weet je dat er binnen budget gewerkt gaat worden als het gaat om uren. Wat ook een mogelijkheid is om het project in bedwang te houden is een duidelijke eisen en wensen pakket dat je samenstelt met de klant.

Wabi Sabi

Ben je ook een perfectionist? Kijk dan eens naar de filosofie van Wabi Sabi. In het kort is dit een filosofie dat je juist moet genieten van de imperfectie van alles om je heen, van producten tot natuur. Wie wil er nu in een perfect geplant bos lopen waar alle bomen netjes achter elkaar gepoot staan?! Zo kun je ook genieten van slijtage bij bepaalde producten, je ziet bijvoorbeeld dat sommige delen bij een product helemaal glimmen omdat je het hier zo vaak vast pakt. Zelf vindt ik de combinatie tussen “perfect” strakke producten en oude gebruikte producten heerlijk, op die manier kun je van beide genieten.

Hoe deal jij met perfectie? Laat het me weten via een bericht!

79 Comments