Skip to main content

Ipad vs. Papier

Waar tekenen industrieel ontwerpers op?

Tekenen

Voor zover ik weet heb ik tekenen altijd leuk gevonden, vroeger was dit uiteraard alleen op papier want er bestond nog niets anders. (op Etch A Sketch na)
Tegenwoordig is dit wel anders, er zijn veel verschillende manieren om tekeningen en schetsen te maken. Iedereen heeft zijn of haar voorkeur voor het tekenen.

Wat wordt er veel in de industrieel ontwerp wereld gebruikt?

Papier

Iedereen kent het wel, hoeveel uitleg heb je nodig?
Veel ontwerpers maken gebruik van A3 en A4 papier, de reden om voor A3 papier te kiezen is dat je groter kunt werken. Wanneer je groter kunt werken betekend dat ook dat je meer detail in de tekening kwijt kunt en dus vaak meer duidelijkheid kunt scheppen.               Wat een ander voordeel is van A3 papier is dat je presentatie posters kunt maken op dit formaat, dat is met A4 een stuk lastiger.

Voor de echte puristen kun je ook nog kiezen voor verschillende kwaliteiten van papier en hoe je pen of stift hierop reageert.

Tablet

Of beter gezegd een Ipad. De meeste industrieel ontwerpers hebben wel een tablet en het overgrote deel hiervan heeft een tablet van Apple. Een Ipad is voor grafisch ontwerp een stuk beter en sneller dan de gemiddelde tablet, het heeft een snelle responsieve pen en veel teken apps.

Tekentablet

Het verschil tussen een tablet en een tekentablet is dat een tekentablet niet perse een scherm ingebouwd heeft, een tekentablet kun je haast vergelijken met een pen voor de computer. Ze worden dan ook vaak gebruikt voor krachtigere programma’s die je wel op een pc kunt draaien maar niet zomaar op iedere tablet.

VR tekenen

We gaan van old school (papier) naar new school met VR tekenen. Er zijn bedrijven die apps ontwikkelen waar je in een virtuele omgeving kunt schetsten. Eén van de meest gebruikte app hiervoor is Gravity Sketch. Zelf heb ik geen ervaring met deze manier van ontwerpen, mocht iemand dit gebruiken dan ben ik benieuwd naar je mening!!

Mening

Wanneer er een nieuwe manier is om te ontwerpen zich beschikbaar stelt dan is het voor mij altijd leuk en interessant om te kijken wat er allemaal mogelijk is met dat specifieke medium.

Waar het echter altijd op uit komt is dat er voor ieder medium een plaats is wanneer het goed doordacht is. De basis die ik altijd gebruik is papier, niet A3 papier en al helemaal niet speciaal papier. Nee gewoon A4 printer papier zonder merk.              De reden dat ik altijd voor A4 papier kies om te tekenen is snelheid en toegankelijkheid. Ik geloof ik Adam Savage zijn uitspraak “First order retrievability”  er is altijd wel een pen en een stuk papier te vinden om te communiceren wat er in je hoofd speelt qua ontwerp of oplossing.

Voor mijn eerste schetsen pak ik dus papier. Wanneer er een concept tekening moet komen dan pak ik tegenwoordig mijn Ipad, vroeger pakte ik een teken tablet maar de Ipad’s zijn tegenwoordig zo krachtig en hebben zulke goede software dat ik nu eerst naar de Ipad grijp.    De reden dat ik niet op papier verder ga is efficiëntie. Met een tablet is het sneller en gemakkelijker om tekeningen duidelijker te maken en goed in te kleuren zonder dat er verschillen in kleuren komen.

Als het een niveau moet hebben van presentatie ga ik van de Ipad over naar de PC waar ik met het tekentablet verder ga. Hier gebruik ik over het algemeen Photoshop en Illustrator voor.

Conclusie

Van bijna ieder medium maak ik gebruik, wat ik het meeste gebruik is en zal waarschijnlijk altijd zo blijven is papier. Papier is er bijna altijd en wanneer je goed kunt tekenen is dit ook voldoende om uit te leggen wat je precies wilt.

Voor iedere 30 tekeningen op papier maak ik waarschijnlijk 1 tekening op de Ipad, voor iedere 10 tekeningen op de Ipad pak ik 1 keer de computer.  Een presentatie heeft dus ongeveer 10 tekeningen op de Ipad gezien en wel 300 schetsen op papier.

Als je efficiënt wilt werken dan pak je den snelste en beste methode voor je doel.