Skip to main content

Lezen van boeken

Van haat naar liefde

Verleden

Ik ben de eerste die toegeeft dat ik boeken vroeger oprecht haatte, dit kwam omdat ik moeite had met lezen. Later bleek uit een test dat ik dyslectisch ben. Wanneer je last hebt van dyslexie dan zie je bijvoorbeeld niet dat je een woord verkeerd schijft of lees je complete worden verkeerd omdat je al te snel de conclusie trekt.

Bronnen

De reden dat ik toch boeken ben gaan lezen en dat doe ik ondertussen erg veel komt door mijn oude stage begeleider Gregor van Egdom. Hij vertelde mij over bronnen bij het ontwerpen of ontwikkelen van producten.

Wat Gregor mij in 2015 vertelde was; “Wanneer je opzoek bent naar een betrouwbare bron dan kun je verschillende bronnen pakken. Iemand kun je wat vertellen (een leek of expert zijn heel verschillend), je kunt het ergens online lezen, je kunt een YouTube video kijken over het onderwerk of je kunt het lezen in een boek of een diepgaand onderzoek. De betrouwbaarheid van de bron gaat omhoog wanneer het moeilijker te publiceren is.
Als het de bron geen moeite kost om iets te publiceren, denk hierbij bijvoorbeeld aan een simpel gesprek met een leek dan is de betrouwbaarheid laag. Wanneer iemand een boek of een paper schrijft over het onderwerp wat je wilt onderzoeken dan is de betrouwbaarheid over het algemeen erg hoog omdat de persoon in kwestie erg veel tijd en moeite steekt om een boek of paper te publiceren, de betrouwbaarheid gaat daardoor erg hard omhoog.”

Dit is tot op heden nog steeds één van de beste adviezen die ik heb gekregen voor het onderzoeken van bepaalde onderwerpen.

Heden

Wat ik op dagelijkse basis gebruik voor bronnen is dan ook boeken, papers en YouTube. Bij mij is dat ook de volgorde van betrouwbaarheid. Heb ik een boek over het onderwerp? Dan pak ik die eerst. Moet het betrouwbaar zijn en heb ik de tijd? Dan zoek ik een paper, deze zijn over het algemeen moeilijker te lezen en staat veel diepgaande informatie in wat niet altijd van toepassing is. Heb ik minder tijd en moet het redelijk betrouwbaar zijn? Dan ga ik opzoek naar een hoge kwaliteit YouTube fimpje, over het algemeen van verschillende kanalen.

Boeken

Om een eigen bedrijf op te zetten neem ik natuurlijk veel kennis uit mijn opleidingen en oude werkgevers mee, daarnaast lees ik veel boeken. Een aantal boeken die ik gelezen heb in het afgelopen half jaar bedoeld voor bedrijfseigenaren en die ik aan iedereen durf te adviseren zijn:

  • The Blue Ocean stategy
  • Expert secrets
  • Think and grow rich
  • Business model generation
  • Principes van markering
  • How to influence and win friends
  • The psychology of money
  • Entrepreneurship
  • Thinking fast and slow

Naast deze boeken die ik voor dit onderwerp heb gelezen staan er nog heel wat op de plank die ik wil gaan lezen. Bij ieder boek krijg je nieuwe inzichten hoe je het beste een bedrijf kunt besturen en langdurige relaties met klanten kunt aangaan.

Naast boeken moet je natuurlijk ook praktijkervaring opdoen, gelukkig heb ik de kans gehad om voor veel bedrijven te hebben mogen werken of stage heb mogen lopen. Door deze twaalf totaal verschillende bedrijven heb ik een goed beeld gekregen wat er wel en wat er niet werkt voor succesvolle ondernemingen.

Tijd

Wanneer je iets wilt bereiken moet je er tijd in steken, veel tijd. Omdat ik gehecht ben aan mijn tijd wil ik deze tijd zo efficiënt mogelijk gebruiken. Zelf moet ik altijd denken aan de quote van Abram Lincoln: “Geef me zes uur om een boom om te hakken, de eerste vier uur zal ik besteden aan het slijpen van de bijl”        Om mijzelf wijzer te maken met informatie kies ik dus de meest betrouwbare bronnen die ik kan vinden. Naast de betrouwbare bronnen moet je tijd inplannen om ook daadwerkelijk wat bij te leren, doe dit iedere dag zodat het een gewoonte wordt.

Zelf lees ik iedere dag minimaal 1 uur en doe dit om 6:00 nadat ik heb ontbeten met mijn vrouw en de hond uitgelaten heb. Van 6:00 tot 7:00 met een goede bak koffie. Er is niemand die mij stoort op dat tijdstip en heb dus alle aandacht om wat bij te leren.

Tips?!

Welke bronnen gebruik jij voor je onderzoek of welke boeken zijn zeker aanraders?
Heb je tips? Stuur even een berichtje via het contact formulier, alvast bedankt!!