Skip to main content

Blaasvormen

Wat is blaasvormen en waar wordt het gebruikt?

Waar kom je het tegen?

Het makkelijkste voorbeeld van product die geproduceerd is door middel van blaasvormen is natuurlijk een PET-fles.              Niet alleen PET-flessen worden op deze manier geproduceerd maar heel veel containers zoals jerrycans en andere holle producten worden op deze manier geproduceerd.

Wat is blaasvormen?

Stel je een holle mal voor met aan de bovenkant een opening, je steekt hier een warm kunststof ballonnetje in en blaast deze op tot hij tegen de binnenkant van de mal komt.               Wanneer de warme ballon tegen de mal aankomt koelt deze snel af, je opent de mal in twee delen en laat het gevormde product aan de onderkant eruit vallen.

In het echt is het natuurlijk iets complexer dan dat maar het is wel de essentie wat er gebeurt. Over het algemeen zijn er drie verschillende types van blaasvormen: injectie blaasvormen, rek blaasvormen en extrusie blaasvormen,.

Injectie blaasvormen

De meest voorkomende manier van blaasvormen is injectie blaasvormen, dit lijk meer op het eerdere verhaal van een ballonnetje die je opwarmt en tegen de wand blaast. Het ballonnetje is dan een gespuitgiet product met aan de bovenkant al de benodigde details zoals schroefdraad voor een dopje. Het ruwe product voor het blazen heeft wat weg van een stevig kunststof reageerbuis.           Aan de bovenkant kun je het product oppakken en vervolgens blaas je de rest van het buisje tegen de matrijs wand aan. Wanneer je de matrijs opent kun je het gevormde product laten vallen.

Rek blaasvormen

De volgende manier van blaasvormen is rek blaasvormen. Deze manier van blaasvormen lijkt heel erg op de eerste manier van blaasvormen. Waarin het verschild is dat je eerst de “ballon” uitrekt voordat hij in de mal geblazen wordt. Op die manier kun je een consistentere wanddikte krijgen bij grotere producten. Bij de echt grote producten kun je niet anders dan dat je het product eerst uit rekt.

Extrusie blaasvormen

Als laatst heb je nog extrusie blaasvormen is één van de goedkoopste manieren van blaasvormen, je extrudeerd een warme buis kunststof als een soort rietje. Halverwege knel je de buis af (bovenkant natuurlijk niet) en blaast vervolgens het “rietje” in de mal. De onderkant is dan automatische verzegeld en steekt nog een klein randje uit die later eraf gesneden kan worden. Het voornaamste nadeel hiervan is dat je minder details kwijt kunt in je model.

Voordelen van blaasvormen

De grootste voordelen van blaasvormen is dat je zeer snel relatief grote producten kunt maken met uitstekende detaillering zoals schroefdraad of andere vormen.

Voor de matrijs is het ook niet nodig om heel erg veel druk te gebruiken om ze bij elkaar te houden, de druk in het opblazen van het product ligt veel lager dan dat van bijvoorbeeld het spuitgieten bij vergelijkbaar formaat.

Door deze factoren van snelheid en lage druk is het erg goedkoop om producten te blaasvormen.

Nadelen van blaasvormen

Het grootste nadeel van blaasvormen is de initiële opstartkosten vanwege grote matrijzen. Vaak is het dus alleen interessant om bij massa productie te kijken naar blaasvormen.

Mocht je vragen hebben over blaasvormen of andere productie technieken dan kun je altijd contact opnemen met VAN OS ENGINEERING.