Skip to main content

INSPIRATIE

You can’t wait for inspiration.  You have to go after it with a club.  – Jack London

Als industrieel productontwerpen moet je veel ideeën kunnen genereren zoals bij veel creatieve beroepen het geval is. Soms gaat het minder makkelijk en soms lijkt het vanzelf te gaan, waar komen ideeën (in mijn mening) vandaan?!

Zoals de quote van Jack London al verteld, je kunt niet rustig wachten tot je inspiratie “krijgt”, je moet er actief achteraangaan. Ik geloof dus ook niet dat je zomaar wat ideeën te binnen schiet, soms lijkt dat wel zo maar het is vaak een idee wat je ergens anders al bent tegengekomen of een combinatie van andere oplossingen. Een los staand uniek idee komt zelden voor.

Hoe krijg je goede ideeën?

Neem de tijd, soms ben je te druk bezig met het idee en krijg je haast tunnelvisie. Op dat moment ga je je alleen maar doodstaren aan het idee. Doe even wat anders, haal koffie, verander je omgeving of loop even een rondje. Je zult merken dat je hersens “gereset” worden waardoor je tijdens bijvoorbeeld het wandelen wel op een idee komt die van toepassing is!

Zorg dat je lekker in je vel zit, tijdens mijn opleidingen zag ik dit erg vaak gebeuren. Mensen die vrolijk zijn en gezond eten en drinken kunnen veel makkelijker nieuwe ideeën genereren. Dat betekend natuurlijk niet dat je nooit mag gaan stappen maar verwacht niet dat je na het stappen nog zinnige ideeën kan verzinnen voor de komende twee dagen. Voor mijzelf werkt sporten fantastisch, wanneer ik er niet uit kom met een idee of wat minder lekker in mijn vel zit dan moet ik gaan sporten, na het sporten kom ik altijd terug met een opgewekt gevoel (ook al ben ik helemaal stuk). Natuurlijk is goed slapen ook een belangrijke factor.

Door middel van hobby’s leer je veel over andere vakken, het interesseert je vanzelfsprekend want anders ben je niet met die hobby gestart. Uit dit vak kun je ontzettend veel leren wat in eerste instantie niet heel relevant lijkt maar dat is zeker niet waar. Zelf fotografeer ik al 14 jaar, door fotografie weet ik veel over licht, kleuren, marketing, sociale omgang en natuurlijk veel over de techniek van camera’s.
Door CrossFit heb ik een hoop geleerd over ergonomie. Door mountainbiken heb ik een hoop geleerd over rubber en druk in veerringen (en zwaartekracht!). Zo zijn er nog tal van hobby’s die zeker zinnig zijn om meer dingen te leren.

Wat belangrijk is voor idee generatie is kruisbestuiving, kijk niet alleen naar je eigen markt en de oplossingen die daar worden gevonden maar kijk vooral bij markten die niet perse van toepassing zijn voor jouw markt waar je een product voor moet ontwerpen.
Voorbeeld:
In het verleden heb ik een ontwerp gemaakt die een kabel moest los koppelen, het hoofddoel was dat deze kleiner en lichter moest worden dan een kleine servo. Het originele ontwerp woog bijna 120 gram en werd met een servo aangestuurd. Het uiteindelijke ontwerp weegt net geen 8 gram en daarbij wordt gebruik gemaakt van de lage smelt temperatuur van dyneema draad.  Dit nieuwe ontwerp weegt ongeveer 6.7% van het origineel. De inspiratie kwam af van een ander bedrijf die zich vooral bezig houd met raket lanceringen, het ontwerp is wat aangepast en werkt ook vlekkeloos voor de drones.

Sparren met andere mensen is altijd een goed idee, het hoeft niet iemand te zijn uit jouw veld van expertise. Soms is het juist zinnig om met compleet andere mensen even een bakkie koffie te doen en na te gaan wat hun inzichten zijn. Iedereen is interessant, het zal je verbazen wat je allemaal kunt leren van mensen wanneer je de tijd neemt!