Skip to main content

Goed vs Slecht ontwerp deel 1

The devil is in the details

Zelf geloof ik erg in het spreekwoord “The devil is in the details”, dat wil zeggen dat soms dingen simpel lijken maar ze vaak moeilijker zijn dan eerst in eerste instantie lijken.

Het verschil tussen een goede industrieel ontwerper en een minder goede ontwerper zit hem dan ook voornamelijk in de details. Een minder goede industrieel ontwerper zal zijn ontwerp snel vullen met overbodige details om een slecht ontwerp te verhullen. Een goede ontwerper zal eerder een stap terug zetten en de kleine details perfectioneren tot het een mooi geheel vormt, denk hierbij vooral aan verhoudingen en kleine rondingen.

Voorbeelden

Hoe complexer de vorm moet zijn voor de functie des te lastiger het wordt om het product ook nog eens mooi te maken. Wij zijn zelf altijd van mening dat functie boven vorm gaat MAAR het oog wil ook wat.

Deze zal controversieel zijn voor veel mensen want ik weet dat er veel mensen fan zijn van Dyson, zelf ben ik ook erg te spreken over de engineering van Dyson. Echter vind ik persoonlijk de stofzuigers van Dyson niet mooi (hoe goed ze ook werken!)

In mijn mening vormt het geen geheel en gebeurt er van alles qua vormen, er is geen mooie doorlopende lijn.

Als je de sofzuigers vergelijkt met een industrieel merk zoals dat van Karcher. Je kent karcher wel van de hogedrukreinigers en niet perse van de mooiste ontwerpen.

De stofzuigerbuis valt natuurlijk wel erg op in dit ontwerp maar deze kan ingeschoven worden tot een compacter geheel.              Verder is het ontwerp vele malen rustiger dan die vergeleken met Dyson.

Mobiele telefoons

Zelf heb je vast wel meer van dit soort voorbeelden in huis, waarbij een druk ontwerp compenseert voor een goed “clean” ontwerp.  Een goed voorbeeld hiervan blijft ook de mobiele telefoons, er zijn erg veel ontwerpen telefoons waarbij het geen samenhangend geheel vormen. Eén merk is hier echter heer en meester in en je kunt wel raden welk telefoonmerk dat is…

Wat maakt het ontwerp uit?!

Een goed ontwerp kan bijdragen hoe je het product gebruikt, het kan duidelijk maken waar je iets moet vast pakken of welke knoppen je moet gebruiken. Een goed ontwerp is overzichtelijk en gebruik je graag!

Verder nog een belangrijke factor is de aanschaf overwegingen. Stel je voor, je bent een niets vermoedende consument. Je wilt graag een product kopen en na wat onderzoek kom je uit op twee of drie verschillende producten van verschillende fabrikanten. Alle drie de ontwerpen voldoen aan je eisen, er blijven dan nog maar weinig factoren over waarom je voor het ene product zal gaan in plaats van het andere product. De factoren die vaak overblijven zijn dan marketing en een goed ontwerp.