Skip to main content

Gratis troep

We willen met z’n allen verduurzamen en minder afval creëren, waarom promoten bedrijven dan nog steeds met gratis troep?!

Je kent het wel, je koopt iets in de winkel of het nu groot of klein is, soms krijg je er iets “gratis” bij zoals mijn vrouw pas een etui heeft gekregen bij een parfum dat zij kocht. Natuurlijk kan het wel eens een handige accessoire zijn voor het product dat je gekocht hebt en je hebt voor dit accessoire gewoon betaald want een bedrijf geeft echt niet zomaar hun marge op! Echter krijg je bij sommige producten iets totaal irrelevants zoals een etui bij een parfum, het doel van de fabrikant is dan ook niet dat de parfum in het etui doet maar ze willen je overhalen met “gratis” troep wanneer je twijfelt tussen twee vergelijkbare producten. Mensen zijn heel susceptibel voor gratis producten en kiezen dus waarschijnlijk voor het product waarbij je iets gratis krijgt.         Het doel van dit gratis product is dan ook niet per se dat je het gaat gebruiken hand in hand met het echte product maar dat je reclame gaat lopen voor het bedrijf want de kans is groot dat er op dit gratis product een logo staat van het bedrijf.

Wat doen mensen met gratis troep?

Over het algemeen worden er drie dingen gedaan met deze gratis producten, ze worden daadwerkelijk gebruikt hoe de fabrikant het bedoeld heeft en dit komt zelden voor.
Een andere optie is dat mensen in dit voorbeeld van een etui het gaan bewaren “voor het geval dat…”. Waarschijnlijk hebben deze mensen al een etui en je gaat die ook niet zomaar weggooien en vervangen voor een andere. Het etui dat je hebt is waarschijnlijk nog beter van kwaliteit ook.
De laatste optie is natuurlijk weggeven of weggooien, dit is natuurlijk erg zonde omdat het een ongebruikt product is die direct naar de afvalhoop vervoerd kan worden. Dan kan het product nog van gerecycled materiaal vervaardigd zijn maar dat maakt dan ook niet meer uit omdat het weer terug bij af is.

Wat moeten we hiermee?

Het enige zinnige om als consument te doen is de “gratis troep” te weigeren, vaak krijg je deze producten los erbij. Ga voor jezelf na of je dit product nodig hebt en of je het gaat gebruiken? Wanneer je het product écht nodig hebt dan kun je het beste deze gewoon los kopen en opzoek gaan naar een hoogwaardig product die veel langer meegaat. Op deze manier geef je niet alleen een signaal aan het desbetreffende merk dat spullen gratis meegeven niet meer van deze tijd is en tevens koop je een product die veel beter werkt en vele malen langer mee gaat!
De winkelier heeft een probleem met niet meegegeven producten omdat de winkelier hier ook niet perse op zit te wachten zal deze het signaal doorgeven aan de leverancier dat de volgende keer de “gratis troep” niet geleverd hoeft te worden omdat ze waarschijnlijk terug gestuurd worden of in de afvalbak verdwijnen. Naar waarschijnlijkheid gaan dit soort praktijken dan gelukkig stoppen.

Krijg jij wel eens ongevraagd “gratis” producten? Wat doe jij hiermee?