Skip to main content

PET-flessen

Waarom PET-flessen een goed idee zijn.

Frisdrank

Al heel erg lang maken de mensen frisdrank, eerst een vorm van limonade die je gemakkelijk in vaten kon vervoeren en later werd het dus ook echt een drank met prik (sodawater)

Iedereen weet wel wanneer je de dop van de frisdrank haalt dat de prik eruit gaat. Dit komt omdat de druk gelijk wil zijn aan de atmosfeer, de druk die in de drank zit gaat er dus langzaam uit tot het gelijk is aan 1 bar (atmosfeer).

Glas

Om dit te voorkomen werd er vroeger al gebotteld in glas, dit gebeurde al rond 1800!

Glas is in principe een erg goed materiaal drank in te bewaren, het kan behoorlijk wat druk binnen houden, het is erg glad en neemt geen vloeistoffen op.

Glas is goed recyclebaar en kan lang hergebruikt worden zonder dat het ten koste gaat van het product. Wanneer je een drankje koud uit de glazen fles drinkt voelt dit ook beter en kouder omdat het glas een en relatief goede warmtegeleider is.

PET

Als glas zo goed is, waarom zijn de fabrikanten dan overgegaan naar PET-flessen?!
PET is een materiaal dat goed gevormd kan worden zonder hoge kosten. Het materiaal is niet heel erg duur en kan erg veel hebben als het gaat om impact.

PET is daarbij ook nog eens relatief goed recyclebaar naar rPET. Het grootste voordeel wat de fabrikanten hebben in het gebruik van PET-materiaal is uiteindelijk kosten.

Het verborgen kosten van glas is natuurlijk dat het relatief gemakkelijk stuk gaat, het is in productie duurder en om glas te vervoeren kost erg veel brandstof vanwege het hoge gewicht van glas. Glas is natuurlijk eigenlijk een soort doorzichtige steen.

PET kan daarentegen erg veel hebben wat betreft impact omdat het een hoge rekgrens heeft voordat het breekt (70%). Deze eigenschap komt ook perfect uit om de wanddikte van de PET-fles dunner te krijgen.

Druk van frisdrank

Als de druk van binnen hoog is wil de fles automatisch “strak” gaan staan, hierdoor kun je ook een colafles die nog vol zit (met dop erop natuurlijk) haast niet inknijpen. Bij flessen met prik kun je de fles haast niet inknijpen, doe je dit bij flessen zonder prik dan gaat dit een stuk makkelijker.

Op deze manier kun je ook weer gewicht en kosten besparen bij het vervaardigen van de PET-fles. Je kunt gemakkelijk nagaan hoeveel sterker de colafles aan voelt ten opzichte van een frisdrank fles zonder prik.

Conclusie 

Waarom is een PET-fles dus beter dan glas?

  • Gemakkelijke productie en dus goedkoper (blaasvormen, hier komt later nog een blogpost over)
  • Goed te hergebruiken
  • Recyclebaar
  • Kost minder brandstof voor het vervoer (het is veel lichter) en is dus groener
  • Kost minder energie om te produceren
  • Voorkomt verspilling tijdens het vervoer omdat een PET-fles minder snel stuk gaat ten opzichte van glas

Twijfel jij welk materiaal je moet gebruiken voor je project?
Neem dan vrijblijvend contact op voor advies